Wellmann György: A szerződéskötésre vonatkozó új szabályok

2014. november 25-én az Új magánjog sorozat Szerződések tára című (a szerződéseket ismertető és szerződésmintákat tartalmazó) kötetéhez kapcsolódó szemináriumon a résztvevők az új Ptk. kötelmi jogi könyvét – különösen az egyes szerződéseket –, valamint a zálogszerződést tekintették át.

A bevezető előadás keretében Wellmann György, a Kúria Polgári Kollégiumának vezetője először a kógencia és a diszpozitivitás kérdéskörét mutatta be a kötelmi jogi közös rendelkezések, az egyes szerződések és a jogi személyek általános szabályai alapján. Ezt követően kiemelte a szerződéskötésre vonatkozó új szabályokat.

Előadások és konzultációk keretében dolgozták fel a szeminárium résztvevői az adásvétel, ingatlan ajándékozás (Tausz Patrik), a vállalkozás (Bartal Géza), a megbízás és a letét (Molnár Ambrus), a fuvarozás, a szállítmányozás és a használati szerződések (László András Dániel), a forgalmazási szerződés (Keller Anikó), az alanyváltozások, a hitel- és számlaszerződések, a biztosítéki szerződések, valamint a zálogszerződés (Gárdos Péter) legfontosabb kérdéseit.