Mindent a fogyasztóvédelemről − az első irányelvektől a digitális kereskedelemig / az Ügyvéd Podcast 41. adása

Molnár Linda Gabriella és Priskin Boglárka ügyvédekkel Fodor Klaudia beszélgetett.

A mai adásban kivesézzük a fogyasztóvédelmet! A fogyasztóvédelem kötelező előírásaival „idegen test” a polgári jog rendszerében. Elvileg szabadon lehet szerződéseket kötni, és a feltételekben megállapodni, mégis hatósági eljárást és bírságot kockáztat az a vállalkozás, aki figyelmen kívül hagyja a fogyasztóvédelmi szabályokat!

Mai adásunk nem csak az ügyvéd kollégáknak lesz hasznos, hanem azoknak a vállalkozásoknak is, akik fogyasztók számára nyújtanak szolgáltatást, forgalmaznak termékeket, és tisztán szeretnének látni, mire kell figyelniük. Különösképpen hasznos lesz olyan vállalkozásoknak, akik online kereskednek.

Két szakértő ügyvéd vendégünket először a fogyasztóvédelmi szabályozás létjogosultságáról kérdezzük: miért nem bízza a jogalkotó a szabad piacra a kereskedelmet, miért hoz kógens szabályokat a fogyasztói szerződésekre.

Tisztázzuk az uniós jogszabályi hátteret, hogyan változtak a jogszabályok az évek során, és mennyiben módosult a hazai hatósági gyakorlat. Megbeszéljük, mi minősül megtévesztő kereskedelmi gyakorlatnak, mikor jár el a GVH, mikor a fogyasztóvédelmi hatóság, és milyen bírsággal lehet számolni. Megvizsgáljuk, hogyan változott a fogyasztóvédelem az offline, tehát kézzel fogható termékek személyes kereskedelmétől, az online kereskedelmi gyakorlatokig.

Végül a legújabb trendekről: az online platformok veszélyeiről, a sötét mintázatokról, és hasonló káros jelenségekről lesz szó. A vendégek fogyasztóvédelemben jártas kollégák, akik nem csak az elméletet ismerik, hanem számos példát hoznak a gyakorlatból.

HÁZIGAZDA

Fodor Klaudia

2008-ban végzett az ELTE jogi karán summa cum laude minősítéssel, illetve 2018-ban társasági jogi és cégjogi szakjogász (LLM) diplomát szerzett a Pázmány jogi karán. Először egy nemzetközi ügyvédi irodában dolgozott, majd évekig céges jogászként. Ezt követően 2018 márciusában megnyitotta a saját egyszemélyes ügyvédi irodáját, ahol azóta is ügyvédként dolgozik.

VENDÉGEK

Molnár Linda Gabriella

2015-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem Jogi Karán.
Főbb szakmai állomások:
2015-2018 – ig a fogyasztóvédelmi hatóságnál dolgozott
2019-ben környezetvédelmi szakjogász diplomát szerzett
2020 óta ügyvéd, 2022 óta a saját ügyvédi praxisát építi
Szakterülete a fogyasztóvédelem és az elektronikus kereskedelem.

Priskin Boglárka

2009-ben végzett a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán.
2021. január óta ügyvéd.
Főbb szakmai állomások:
2009–2012. között a Gazdasági Versenyhivatal Fogyasztóvédelmi Irodáján dolgozott vizsgálóként,
2012–2014. között a GVH döntéshozó testülete, a Versenytanács mellett dolgozott vizsgálóként,
2014–2020. között a Versenytanács mellett működő, a Versenytanács szakmai munkáját támogató vizsgáló irodát vezette.
Jelenleg a CERHA HEMPEL Dezső és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi és compliance csoportjának ügyvédje.
Szakterülete a fogyasztóvédelem és a versenyjog.