A gyermekelhelyezéstől a váltott gondoskodásig. Működnek-e a gyakorlatban a szülői felügyeleti jog gyakorlásának új típusai? / az Ügyvéd Podcast 31. adása

Rohonczi Anita és András-Makó Klaudia ügyvédekkel Fodor Klaudia beszélget.

„Van, hogy Jucika levelet kap a bíróságtól, hogy írja meg, kivel szeretne élni.” Ebben az adásban a szülői felügyeleti jogot vesézzük ki! Először arról lesz szó, hogyan szabályozta a gyermekelhelyezést a korábbi családjogi törvény, majd milyen változásokat hozott (szóhasználatot, szabályozást, bírói gyakorlatot tekintve) az új Ptk. Tisztázzuk a fogalmi zavarokat, hiszen a köznyelvben használt „kizárólagos szülői felügyelet”, „váltott gondoskodás”, „váltott elhelyezés” nem szabatos jogi fogalmak. A kollégák elmondják a véleményüket a gyermekbarát igazságszolgáltatás vívmányairól és a legújabb, innovatív bírói gyakorlatról. A beszélgetés tartalmas egyúttal személyes lett, hiszen a családjogi ügyekben jártas kollégák rengeteg személyes történetet osztottak meg velünk!

HÁZIGAZDA

Fodor Klaudia

2008-ban végzett az ELTE jogi karán summa cum laude minősítéssel, illetve 2018-ban társasági jogi és cégjogi szakjogász (LLM) diplomát szerzett a Pázmány jogi karán. Először egy nemzetközi ügyvédi irodában dolgozott, majd évekig céges jogászként. Ezt követően 2018 márciusában megnyitotta a saját egyszemélyes ügyvédi irodáját, ahol azóta is ügyvédként dolgozik.

VENDÉGEK

Rohonczi Anita

2005-ben végzett az ELTE-n, 2013 óta ügyvéd. Családjogi szakjogászként klasszikus ügyvédi praxist visz, nagyon sok időt tölt a bírósági tárgyalótermekben.

András-Makó Klaudia

2007-ben végzett az ELTE-n, 2013 óta ügyvéd. Ügyeinek nagyobb részét a családjogi ügyek, peres és gyámhatósági eljárások, illetve büntetőjogi ügyek alkotják. 2017 óta az Egyszülős Központnál nyújt jogi segítséget a rászorulóknak, önkéntes munkájáért 2019-ben “Páratlan Szülő” díjban részesült.

Kövessék az Ügyvéd Podcastot!

Weboldal: upcast.hu

Facebook

Spotify

Anchor

ApplePodcasts

Google Podcasts